Powered By Blogger

Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Η «ΑΧΡΕΙΑ» ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ. Διαλεκτική και γαλλική φιλοσοφία στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Isabelle Garo

Η Ιsabelle Garo γεννήθηκε το 1963 στο Saint-Germain-en-Laye. Διδάσκει φιλοσοφία. Το 1993 έλαβε το βραβείο ποίησης Emile Snyder. Είναι επίσης πρόεδρος του GEME (Grande Edition de Marx et d’Engels). Συμμετέχει στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού Contre Temps. Κείμενά της δημοσιεύονται τακτικά στο περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ.
Απόδοση στην ελληνική: Γιώργος Γιαννόπουλος. Επιμέλεια: Αφροδίτη Γιαννάκη.

MICHAΕL LÖWY Βαρβαρότητα και νεωτερικότητα στον 2οό αιώνα





Ένα σημαντικό κείμενο του Michael Löwy που σκιαγραφεί «προφητικά» πολλά από τα δεινά της σύγχρονης συγκυρίας. Ο Michael Löwy είναι ομότιμος καθηγητής ερευνών στο CNRS, συγγραφέας με πλούσιο ερευνητικό και θεωρητικό έργο. Κείμενά του δημοσιεύονται συχνά στο περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ.
Στο ΕΝΕΚΕΝ τευχος 32 που κυκλοφορεί.

Kωστής Παπαγιώργης, In memoriam

O Ζαχαρίας Σώκος, δημοσιογράφος, παραγωγός της εκπομπής Απόστροφος του Τρίτου Προγράμματος της ΕΡΑ, αρχισυντάκτης και παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών της ΕΡΤ γράφει για τον φίλο του Κωστή Παπαγιώργη και τις μέρες που σημάδεψαν την ζωή τους. Στο ΕΝΕΚΕΝ που κυκλοφορεί.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΙ Για το αδυσώπητο του βλέμματος ΕΝΕΚΕΝ 32ό

ΟΙ ΔΑΙΜΟΝΙΣΜΕΝΟΙ

Η νύχτα έχει θάνατο
κι η μέρα αλυσίδες

Δημήτρης Χριστοδούλου

Σαν άλλος καταραμένος ο φωτογράφος Γιώργος Ιωαννίδης φωτογραφίζει τους «Δαιμονισμένους» της εποχής μας. Πρόσωπα που εγγράφουν τον πόνο, την οδύνη, την συντριβή, την λαγνεία, το ανείπωτο, την τρέλα, την απόγνωση, τον θάνατο, την ελπίδα, το θηρίο εντός. Πρόσωπα του τραύματος, του τρόπου δηλαδή με τον οποίο η ιστορία δηλώνεται στο κορμί μας. Ο Ιωαννίδης σαγηνεύεται και σαγηνεύει με το βάθος του ψυχισμού εκεί όπου καταλύεται το όριο της υποκειμενικότητας για να απλωθεί ο κουρνιαχτός η ιστορίας.
Στο ΕΝΕΚΕΝ που κυκλοφορεί

Ποιητών και θανάτου ΕΝΕΚΕΝ

Δαγκώνοντας τα χείλη της για να πιστοποιήσει τον σαρκαστικό, αδιάψευστο και ιδιότυπο χαρακτήρα του θανάτου η ποιήτρια Αναστασία Γκίτση δοκιμάζεται στα όρια του αίματος, φορέα της μνήμης και της υπόσχεσης. Στο έργο της ζωγράφου Βίλλης Γουσίου ο πειρασμός της κατακόμβης μοιάζει να υπενθυμίζει την συναλλαγή του πόθου με την πιο άγρια αίσθηση, το βλέμμα.
Στο ΕΝΕΚΕΝ που κυκλοφορεί.

Γιώργος Γιαννόπουλος Ο σπαραγμός του αυτονόητου




Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

Κυκλοφορεί σύντομα το νέο τεύχος του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ



Τυπώθηκε και κυκλοφορεί σύντομα το νέο τεύχος του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ. Στην ύλη του περιλαμβάνονται έργα του ταλαντούχου φωτογράφου Γιώργου Ιωαννίδη. Ο Ιωαννίδης φωτογραφίζει πρόσωπα τον καιρό της κρίσης και μέσα από τα υποβλητικά πορτρέτα του αποτυπώνει τον ιστορικό χρόνο και την ιστορική εμπειρία στην τραγική μορφή της ανθρώπινης ύπαρξης.