Powered By Blogger

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Το ΕΝΕΚΕΝ στο Πλωμάρι














Το αφιέρωμα του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ στη σύγχρονη λογοτεχνία της Λέσβου παρουσιάστηκε την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στο Πλωμάρι στην Αίθουσα της Λέσχης «Βενιαμίν Ο Λέσβιος». Το αφιέρωμα των 160 σελίδων, επιμελήθηκε ο φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς και έχει τίτλο «Η Λέσβος της Ψυχής μας». Συμμετέχουν 25 Λέσβιοι λογοτέχνες, οι πιο πολλοί με ανέκδοτο κείμενο τους. Το εισαγωγικό κείμενο έχει γράψει ο Παναγιώτης Σκορδάς. Την επιμέλεια του αρχειακού φωτογραφικού υλικού που πλαισιώνει τα κείμενα έκανε ο γνωστός συλλέκτης Μάκης Μπεκιάρης. Προλογίζει ο εκδότης του περιοδικού Γιώργος Γιαννόπουλος. Αναλυτικότερα στο περιοδικό γράφουν  οι:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΥΛ. ΣΚΟΡΔΑΣ Η Λέσβος της Ψυχής μας
ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΒΟΜΒΑΣ Μια αξέχαστη καντάδα
ΜΙΜΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ Στη Μυτιλήνη σαράντα χρόνια μετά
ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ Μυτιλήνη, ακαταμάχητη και προκλητική
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΪΔΗΣ Η Μυτιλήνη του πρόσφατου παρελθόντος [1800-1950]
ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ Ένα νησί ταξιδεύει
ΜΑΡΙΑ ΑΧ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ Η Επάνω Σκάλα, η κυρα-Ψάραινα, οι Γερμανοί..
ΚΩΣΤΑΣ Γ. ΜΙΣΣΙΟΣ Στη Μυτιλήνη, Πάσχα του 1980
ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ Της Σαπφούς
ΦΑΙΔΩΝ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Στη Μυτιλήνη στα χρόνια της Αυγής
ΜΑΚΗΣ ΑΞΙΩΤΗΣ Το φως της Ίδης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Άτταλος ο τελευταίος
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ Η Ερατώ εις Καλλονήν Λέσβου
ΑΡΗΣ ΤΑΣΤΑΝΗΣ Τα μάτια
ΦΩΤΕΙΝΗ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ Οτι κραταιά ως θάνατος αγάπη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΛΗΣ Φθινόπωρο στον Μόλυβο
ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ Από την ταράτσα του Ιγνάτιου στο Estravagario του Παναγιώτη
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ Από πού να σε δω;
ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟΣ ΙΝΤΖΕΜΠΕΛΗΣ Η Μυρσίνη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΤΕΡΗΣ Πατρίδα της Σαπφώς και του Ακινδύνου
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΡΕΤΖΟΣ Χειμωνιάτικο Πάσχα
ΑΝΤΩΝΗΣ Γ. Χ. ΧΙΩΤΗΣ Όταν ήρθα διακοπές στο χωριό μου
ΞΕΝΟΦΩΝ ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Η καπετάνισσα
ΔΗΜΟΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ Της Παναγιάς
ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ Στα σφαιριστήρια του Παλλεσβιακού
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Στο κατάστρωμα

 Γράφει ο επιμελητής του αφιερώματος Παναγιώτης Σκορδάς: «Στο παρόν αφιέρωμα με τον τίτλο Η Λέσβος της ψυχής μου, που είχα την τιμή να επιμεληθώ, ζήτησα από 25 λογοτέχνες αλλά και ιστορικούς, ερευνητές, ανθρώπους που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν, περπάτησαν, αγάπησαν τον τόπο, εμπνεύστηκαν από αυτόν, συνδέθηκαν άρρηκτα με το νησί να γράψουν ένα κείμενο για τη δική τους Λέσβο. Επιδίωξη μου ήταν να παρουσιαστεί όχι μόνο η πόλη της Μυτιλήνης αλλά ολόκληρο το νησί. Να πλεχθεί ο λογοτεχνικός του  ιστός. Να στηθεί μια νοητή περιδιάβαση στην πρωτεύουσα και σε χωριά, στην πόλη και στην ύπαιθρο, σε φυσικό τοπίο και σε κτίσματα, σε ανθρώπους και σε συμβάντα, σε βιώματα, σε μνήμες. Με αυτό το σκεπτικό παρουσιάζεται και το αφιέρωμα στις σελίδες του περιοδικού. Ο λογοτεχνικός περίπατος ξεκινά από την πόλη της Μυτιλήνης και συνεχίζεται με την Καλλονή, το Μόλυβο, τη Συκαμιά, την Άντισσα, τη Βατούσα, την Ερεσό, το Πλωμάρι, την Αγιάσο. Μέσα στα διηγήματα άμεσα και έμμεσα αναφέρονται πολλά χωριά, τοπωνύμια, τοποθεσίες, μικρές-μικρές ψηφίδες στο υπέροχο Λεσβιακό μωσαΐκό. Και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει μια επίσκεψη στις απέναντι Μικρασιατικές  ακτές, ιστορικές κοιτίδες ελληνισμού και ανασαμιές της Λέσβου».

 H παρουσίαση του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ στο Πλωμάρι έγινε μέσα σε μια ιδιαίτερα θερμή και συγκινητική ατμόσφαιρα. Άρχοντας πραγματικός ο συγγραφέας δικηγόρος και δημοσιογράφος Ξενοφών Μαυραγάνης φρόντισε με τη χαρακτηριστική σπουδή και αγάπη που περιβάλλει τον γενέθλιο τόπο του και την παρουσίαση του ΕΝΕΚΕΝ η οποία άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Στις φωτογραφίες στην ιστορική αίθουσα «Βενιαμίν ο Λέσβιος» ο επιμελητής του αφιερώματος φιλόλογος Παναγιώτης Σκορδάς διαβάζει κείμενα από το αφιέρωμα. Στην εκδήλωση διάβασε κείμενό του και ο νεαρός συγγραφέας Δήμος Κλαδίτης. Το ΕΝΕΚΕΝ ευχαριστεί θερμά όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και τους κατοίκους του Πλωμαρίου που την παρακολούθησαν για την ευγένεια και τη  θερμή τους φιλοξενία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου