Powered By Blogger

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Εκδηλώσεις ΕΝΕΚΕΝ, Bρυξέλλες Σεπτέμβριος 2015, Théâtre de la Place des Martyrs

Στο foyer του «Théâtre de la Place des Martyrs», έγιναν τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής που οργανώθηκε από την γκαλερί Theorema την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου με θέμα « Art contemporain grec: un dialogue ouvert ». Με την ευκαιρία αυτή  ο κ. Γιώργος Γιαννόπουλος ποιητής και εκδότης του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ παρουσίασε το, εμπνευσμένο από ένα ποιήμα του ιδίου, θέμα « Mon père Oedipe » με τίτλο « Bruxelles ». Η ομιλία του κου Γιαννόπουλου είχε σαν βάση τον πανάρχαιο ανθρωποκεντρικό ερώτημα του Οιδίποδα που αποτελεί μία θέση απένατι στη Αλήθεια και την Πραγματικότητα. Με διαχρονικές έννοιες που αφορούν την κοινωνία των ανθρώπων αλλά και με επίκαιρο βλέμμα πάνω στη κρίση, η ομιλία του κου Γιαννόπουλου φανέρωσε τις γέφυρες και την διαλεκτική μεταξύ ελληνικής γλώσσας, Θεάτρου και Τέχνης.
Η πολιτιστική αυτή συνέργεια μεταξύ ελληνικών και βελγικών φορέων ήταν ένα πολύ θετικό δείγμα για τον τρόπο με τον οποίο οφείλει ο ελληνικός πολιτισμός, κλασσικός και σύγχρονος, να πλησιάζει το βελγικό κοινό, το οποίο αγκάλιασε την εκδήλωση.
Η ομιλία και η συζήτηση που ακολούθησε έγινε στα γαλλικά.
O Γιώργος Γιαννόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Από το 1995 εκδίδει και διευθύνει το περιοδικό ΕΝΕΚΕΝ και τις ομότιτλες εκδόσεις. Έχουν κυκλοφορήσει οι ποιητικές του συλλογές «Διαδρομή» (2000), «Το θέρος των βροτών» (2010) και «Λόγια θανάτου και αγάπης» (2015) καθώς και το μυθιστόρημα «Το μαύρο βιβλίο» (2003). Κείμενα και ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

http://www.newsville.be/giorgos-giannopoulos-oidipous-tyrannos-parousiasi/