Powered By Blogger

Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Φωνές ποιητών στο ΕΝΕΚΕΝ








Nάνος Βαλαωρίτης: Από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της σύγχρονης λογοτεχνίας. Μας τιμά με την φιλία του και τη συνεργασία σου.
Raúl Gómez Jattin: (1945-1997) Κολομβιανός ποιητής. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μπογκοτά. Ασχολήθηκε με το θέατρο και συνεργάστηκε με την επιθεώρηση Πολιτισμού Puesto de Combate. Εγκατέλειψε τις σπουδές του, περιπλανήθηκε, πέρασε από ψυχιατικά ιδρύματα, ασχολήθηκε με την ποίηση. Έκανε απόπειρες αυτοκτονίας. Στις 22 Μαΐου του 1997 πέθανε από τροχαίο στην Καρθαγένα χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για ατύχημα ή αυτοκτονία. Επιλογή-μετάφραση: Κωνσταντίνος Τσιφόπουλος.
Βασίλης Ιωαννίδης: Γιατρός, ποιητής, ζωγράφος και κριτικός, συνεργάτης του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ.
Γιάννης Δ. Στεφανάκις: γεννήθηκε στη Γρηγοριά Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ζωγραφική, χαρακτική, αγιογραφία καθώς και τέχνη του βιβλίου και τυπογραφία. Το 1980 με τον ποιητή Μιχάλη Κατσαρό εκδίδει την εφημερίδα ποίησης Επίπεδο. Από το 1989 εκδίδει το περιοδικό για τον λόγο και τα εικαστικά Νέο Επίπεδο, και από το 2003 το συλλεκτικό περιοδικό Τεχνοπαίγνιον. Από το 1996 εκδίδει συλλεκτικά βιβλία (εκδόσεις Χειροκίνητο). Το 1997 εκδίδει σε 35 αντίτυπα το βιβλίo σε σχήμα folio Αποκάλυψις Ιωάννου με επτά έγχρωμα χαρακτικά. Διδάσκει σχέδιο και χαρακτική.
Φανή Αθανασιάδου: γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά για λόγους προσβασιμότητας μετακόμισε και κατοικεί στη Θεσσαλονίκη. Είναι μέλος της Εταιρίας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.Ποιήματά της περιλαμβάνονται στην ποιητική ανθολογία της Βίκυς Παπαπροδρόμου «Οι ποιητές της Θεσσαλονίκης τον 20ό αιώνα και έως σήμερα». Ποιήματά της έχουν διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς Ποίησης και έχουν φιλοξενηθεί σε έγκριτα λογοτεχνικά περιοδικά. Έχει εκδόσει τέσσερις ποιητικές συλλογές.
Μαρία Παπαδάκη: γεννήθηκε το 1988 στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει μέχρι και σήμερα. Εργάζεται ως δικηγόρος. Στο τεύχος 12/2008 του περιοδικού έχει δημοσιευτεί το διήγημά της «Ο Νάνος». 
Αγγελική Δημουλή: γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα και πραγματοποίησε σπουδές φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε ανθολογίες και περιοδικά της Ευρώπης, των Βαλκανίων και των Βαλτικών Χωρών. Μεταφράζει ποίηση από τα γαλλικά και συμμετέχει δημιουργικά σε Διεθνή Φεστιβάλ Ποίησης. Αθρογραφεί τακτικά στο περιοδικό Βακχικόν, κρατώντας τη στήλη με τίτλο «Διακοπές στην ποίηση». To 2011 κυκλοφόρησε η πρώτη της ποιητική συλλογή Έρδυλον και το 2015 η δεύτερη συλλογή, Τα Ετερόφωτα.
Χρήστος Τζιώκος: γεννήθηκε το 1968 στη Γερμανία. Κατάγεται από τα Γρεβενά και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται στον εκδοτικό χώρο.